JENS BJØRNEBOE
Hvem var han?
Jens Ingvald Bjørneboe var en norsk forfatter, som var aktiv fra 1950-tallet frem til sin død i 1976. Bjørneboe begynte smått å skrive dikt og essay, men gikk etter hvert over til å skrive romaner og dramatiseringer. Bjørneboe var også kjent som en ivrig samfunnsdebattant, og flere av hans utgivelser skapte debatt.
Personlig liv
Han ble født 9. oktober 1920 i Kristiansand, men stammet opprinnelig fra en tysk slekt. Bjørneboes personlige liv skal til tider ha vært ganske turbulent, selv om han kom fra en velstående familie. Ifølge han selv hadde foreldrene hans et dårlig forhold, og var lite tilstedeværende i hans barndom. Bjørneboe oppdaget alkoholen som 12-åring, og skulle slite med alkoholisme i perioder resten av livet. 14 år gammel prøvde han for første gang å ta sitt eget liv, men det resulterte i et mislykket forsøk. Han var også en opprørsk skoleelev som skrev tekster om homofili, og hadde seksuell omgang med mindreårige elever. Dette fikk han til slutt utvist fra skolen, for godt.
I sitt mer voksne liv slet han med ulike psykiske problemer, alkoholisme. Det har også blitt spekulert om han hadde komplekser med sin legning, da mange mener han var biseksuell. Det hele resulterte i et selvmord, i 1976.
Historisk bakgrunn
Etterkrigstiden som forfatteren opererte i, var preget av mange uroligheter. Andre verdenskrig hadde nettopp tatt slutt, og det var starten for Vietnamkrigen og den kalde krigen. Litteraturen var i skyggen av disse hendelsene, men litteraturen ble likevel påvirket. Dette ser vi blant annet på temaene. Bjørneboe skriver blant annet om eksperimenteringen på jødene, i sin roman Før hanen galer fra 1952.
Forfatterens diktning
Jens Bjørneboe var en tradisjonell tendensforfatter, som var opptatt av de undertryktes rettigheter, og var kritisk mot skole – og fengselsvesenet. To eksempler på romaner han har skrevet er Jonas fra 1955.
Utdrag fra Jonas
”… slike barn som Jonas, de river ned hele pointsummen for hele skolen. de ødelegger for skolen sin.”
”vil De det? vil De at gutten skal ødelegge for kameratene sine?
Romanens motiv, er at Jonas ikke passer inn på skolen. Temaet i romanen Jonas, er diskriminering, og mangel på medmenneskelighet. Budskapet forfatteren har prøvd å få frem, er at den offentlige skolen ikke er for alle. Den offentlige skolen bryr seg kun om resultater, og ikke menneskene bak mener Bjørneboe.
I Jonas er det en gjentagende metafor, salamanderne, som viser til de nye lærerne ved den offentlige skolen. Salamanderne er for den nye effektive skolen, som kun fokuserer på karakterene til elevene. I romanen blir salamanderne beskrevet som latterlige, onde, middelmådige, kulturfiendtlige, trangsynte, sleipe og med fullstendig mangel på integritet. Det er også brukt kontraster, mellom de sleipe, og strenge lærerne ved den offentlige skole, og de frie, snille, og humane lærere ved ``den andre skolen``. Det er også brukt sosiolekter bevisst, for å forsterke kontrasten mellom Jonas sin familie, og lærerne ved skolen. Sosiolektene skulle få frem det ujevne maktforholdet, mellom disse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar